pátek 4. ledna 2013

Wild Justice: The Moral Lives of Animals

KNIHA
Zmíní-li se oblast zkoumání morálky u "nonhuman" zvířat, nejednomu vytane na mysli knír Franse de Waala, "pamětníkům" pak možná ten, jehož vlastníkem byl (možná stále je, ale kdo ví) Marc Hauser. Limitem výzkumu těchto pánů je však to, že se zaměřují výhradně na naše nejbližší žijící příbuzné, primáty. Zmiňují-li se o zástupcích jiných druhů, pak na okraj a anekdoticky.

Nejen z toho důvodu je kniha Wild Justice, společný to počin etologa Marca Bekoffa (University of Colorado, Boulder) a filosofky Jessicy Pierce, vítaným doplňkem právě k četbě de Waala. Badatelská dvojka se totiž neomezuje na primáty, nýbrž podává poutavý výklad morálního chování, jež můžeme pozorovat i u dalších sociálně žijících savců - vlků, kojotů, psů, slonů, netopýrů, myší, krys, ale například i velryb a delfínů.


Kromě odlišné volby objektů zkoumání se jejich přístup od de Waala odchyluje ještě jedním významným způsobem. Zatímco de Waal je opatrný a o dispozicích k morálnímu chování, které někteří primáti vykazují, mluví jako o stavebních blocích plnohodnotné morálky, Bekoff s Piercovou hned v předmluvě uvádí, že "we believe that there isn't a moral gap between humans and other animals, and that saying things like 'the behavior patterns that wolves or chimpanzees display are merely building blocks for human morality' doesn't really get us anywhere" (s. xi).


Na závěr již jen v krátkosti pár slov ke struktuře knihy. Její jádro tvoří kapitoly věnující se třem hlavním skupinám morálního chování, které si autoři vytyčili pokrýt - jsou jimi kooperace (3. kapitola), empatie (4. kapitola) a spravedlnost (5. kapitola). Text je psaný čtivě (ačkoli někdy působí drobně roztěkaně - ne vždy je patrná myšlenková linka spojující jednotlivé kapitolky; některé příklady jsou zmíněny dvakrát, aniž by podruhé bylo z textu jasné, že je autoři opakují - což mu ale zas tak moc na kráse neubírá) a čtenářsky vstřícný je i rozsah - zhruba 150 stránek textu.

Ke knize jsem se dostal skrze dr. Tvrdého, za což mu tímto velice děkuji!

3 komentáře:

  1. Do pekla, ďalší blog o filozofii?! To snáď nie. Kde sú všetci vedci...

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vás, pane kolego. Jsem velice rád a je mi ctí, že jste sem zavítal. Sdílím Vaši frustraci z nedostatku českých blogů psaných vědci - netuším, kde je chyba.

    Chovám naději, že se Vám Mední Ledvěd prokáže alespoň zčásti tak užitečným, jako jsou Mozgostroje pro mě. Přeji pěkný den :).

    OdpovědětVymazat
  3. Nemají čas psát blogy, zatímco filosofové nemají do čeho píchnout, tudíž blogují;-)

    Teď vážně, je to podnět k výzkumu. Popularizace filosofie, která stojí za studium, není v českém prostředí nikdy dost.

    Jen tak dál, Honzo!

    OdpovědětVymazat